EL NIU DE PALAFRUGELL


Introducció:


El "niu" és un plat típicament palafrugellenc. En els seus orígens, era un plat de Quaresma i, per tant, no s'hi posava carn. Es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata . Amb el temps es va anar enriquint i els pescadors van afegir-hi calamars, sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i, fins i tot, salsitxes. El niu és per tant un plat que ha anat evolucionant amb el temps, i que permet, amb una base semblant, moltes variacions. La recepta següent és una de les moltes possibilitats que tenim de fer un niu.

Ingredients


4 talls colom
4 talls  guatlla
1  salsitxa
8 talls calamars o sèpia
Sagí
Peixopalo a talls
2 ous durs
4 patates
Brou d'ossos de vedella
Tripes de bacallà
4 cebes petites
4 grans d'all
Tomàquet

Elaboració:

Feu un sofregit amb les cebes, els grans d'all i una mica de tomàquet, fins que agafi un color daurat.
Poseu oli i dues cullerades soperes de sagí en una paella. Aneu afegint els ingredients i deixeu que comencin a agafar color.
El suc que queda el coleu per separar-ne el greix dels ingredients, i amb aquest mateix greix feu el sofregit a la mateixa cassola que servirà per fer aquest plat. Un cop fet el sofregit, afegiu-hi l'aigua que prèviament haurà bullit amb els ossos de vedella. Afegiu-hi els ingredients més durs de coure: els coloms, les guatlles, el calamars, la sèpia, el peixopalo i les tripes de bacallà, tenint en compte que han de bullir amb les patates com a mínim un quart d'hora.
En el moment de posar les patates, afegiu-hi les salsitxes i durant els darrers cinc minuts col·loqueu per sobre els ous durs, que haureu d'anar mullant amb el suc de la cassola. Cal que tingueu brou dels ossos de vedella per anar afegint aigua a mida que en vagi faltant.
Comentaris:
Aquest plat, es preferible fer-lo abans i reescalfar-lo a l'hora de servir-lo.
El podeu servir amb allioli a la mateixa cassola.

Font: Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell

Referència recepta: 0075 Categoria: Plat únic   Temporada: Tot l’any
Origen:

Comentaris

Entrades populars