ZURRUKUTUNA


Ingredients 4-6 persones:

250 grams de bacallà esqueixat (dessalat)
1 pa de pistola o de sopa
1 dl. d'oli d'oliva
Brou de verdures, aigua del remull del bacallà o, aigua
6 ous
6 dents d'all
6 pebrots de romesco
½ bitxo sec
Sal

Elaboració:

En una cassola de fang amb l'oli calent, daurar els alls picats en brunoise i el bitxo - aquesta segons el gust personal -, afegir el bacallà i treballar el conjunt com si es tractés d'elaborar el bacallà al pil-pil.
Afegir el pa tallat a làmines i deixar-ho ofegar una mica. Cobrir-lo amb el brou de verdures o amb el líquid que s'hagi triat, i amb els pebrots de romesco, que s'hauran picat fins convertir-los en puré. Quan comenci a bullir, baixar la intensitat del foc, i deixar coure un mínim de ½ hora, trencant de tant en tant el pa amb una escumadora per tindré una sopa bastant espessa.
Retirar la cassola del foc i deixar refredar. En el moment de servir, tornar a col·locar al foc, quan comenci a bullir a suaus borbolls, trencar els ous i deixar-los escalfar; llavors serà quan aprofitarem per servir la sopa.
La forma modera de coure els ous es posar-los embolicats en paper film tipus farcell i servir-los quan es serveix la sopa.

Nota: La "zurrukutuna" ha estat anomenada "l'ancestral sopa de bacallà", que es prepara en els caserius bascos, les sidreries i els xacolí. Sembla que va ser una menja que gairebé va estar a punt de extingir-se. S'ha suggerit que el seu nom complet havia d'haver estat zurrupkutuna, de zurrup "glop" i kutuna "agradable o íntim".

 Font: Todo el bacalao a su alcance

Referència recepta: 0059 Categoria: 1er Plat   Temporada: Hivern
Origen:

Comentaris

Entrades populars