BACALLÀ CONFITAT AMB MONGETES DEL GANXET, CANSALADA, TRIPA DE BACALLÀ I SOBRASSADA


Ingredients 4 persones:

Bacallà 700 grams de llom dessalat
Papada de porc 400 grams
Tripes de bacallà 150 grams
1 l. D’oli de oliva
1 cabeça d’alls
2 bitxos
30 grams de julivert
25 grams de sobrassada ibèrica
Brou de verdures

Per al brou de bacallà


200 grams d’espines i retalls de bacallà
1 ½ l. D’aigua
Oli d’oliva verge

Per a les mongetes


250 grams de mongetes del ganxet
200 grams de ceba vermella
100 grams de pastanaga
1 fulla de llorer
Pebre en gra
Oli d’oliva
Sal

Elaboració:

Bacallà:
Aromatitzeu un litre d’oli amb una cabeça d’alls i els bitxos a foc suau durant 20 minuts. Deixeu-lo reposar i coleu-lo. Per confitar el bacallà, escalfeu aquest oli a 65-70º i feu-hi coure els lloms amb la pell cap avall entre cinc i deu minuts, segons el gruix. Reserveu-los.

Mongetes:
Poseu a bullir les mongetes (que haureu remullat abans) amb la ceba, la pastanaga, llorer, pebre, sal i unes gotes d’oli tot just coberts d’aigua. Quan arrenquin el bull, abaixeu el foc, tapeu l’olla i deixeu-les coure uns 45 minuts. Apagueu el foc i deixeu-les reposar.


Papada:
Traieu-li la pell i part del greix amb un ganivet. Feu-la coure unes hores en un brou de verdures a foc suau i acabeu de retirar el greix. Talleu la part magra a daus petis, de la mateixa mida que les mongetes del ganxet.

Tripa de bacallà:
Deixeu la tripa de bacallà en remull per dessalar-la. Traieu-li la pell i bulliu-la en un cassó amb aigua durant deu minuts. Un cop freda, talleu-la igual que la papada.

Brou de bacallà:
Feu bullir les espines i els retalls de bacallà durant uns 30 minuts. Coleu el líquid i afegiu-hi la tripa, la papada, les mongetes i un rajolí d’oli d’oliva verge. Deixeu-ho reduir tot plegat fins que s’emulsioni. Cap al final, afegiu-hi un pols de julivert picat i rectifiqueu-lo de sal.

Presentació:
Poseu una base de brou en un plat soper, col·loqueu uns lloms de bacallà al centre i daus de sobrassada ibèrica al voltant.

Font: La cuina comarca a comarca ( Gironès Pla de l’ Estany) Marc Gascons

Referència recepta: 0010    Categoria: Plat únic    Temporada: Tot el any
Origen:

Comentaris

Entrades populars