BACALLÀ ALLA GRATINATA


Ingredients per a 6 persones:

600 grams de bacallà (salat) tallat en trossos d'uns 15 cm
2 patates

60 ml d'oli d'oliva
375 ml de crema de llet
1 manat de farigola
1 fulla de llorer
1 porro picat
6 grans d'all picats
2 cullerades de julivert
1 rajolí de suc de llimona
460 grams de molles de pa del dia
35 grams de mantega fosa



Elaboració:

Posar en remull el bacallà en aigua freda unes 48 hores a la nevera, canviant-li l'aigua cada 8 hores. Mantenir-lo 10 minuts al foc lent, escórrer-lo i deixar-lo al foc un altres 10 minuts. Refredar-lo una mica, treure-li la pell i les espines i esmicolar-lo amb una forquilla.
Preescalfeu el forn a 180 º C. Bulliu les patates uns 20 minuts o fins que estiguin tendres. Escorreu bé i, quan es refredin una mica, peleu-les i feu-ne un puré amb una mica d'oli d'oliva. Mentrestant, poseu la crema de llet, la farigola i el llorer en un cassó petit i portar-lo a ebullició. Aparteu-lo del foc i deixeu-lo 15 minuts perquè els aromes penetrin en el líquid, coleu-lo i rebutgeu les herbes aromàtiques.
Escalfeu una cullerada d'oli en un pot gran i afegiu-li el porro i quatre grans d'all. Deixeu a foc moderat fins que comencin a canviar el color i incorporeu-li llavors el bacallà esqueixat, remenant bé per combinar la mescla. Afegiu una mica de crema de llet, bateu el conjunt, i després una mica d'oli, i segui alternant els dos fins que s'acabi l'oli (quedarà una mica de crema de llet). Afegir el puré de patata i la crema de llet restant i bateu la barreja fins que quedi suau. Aparteu-la del foc, escampeu per sobre el julivert i afegiu-li sal, pebre blanc, el rajolí de suc de llimona i l'all que queda.
Col·loqueu el conjunt en una safata de forn greixada, de 1 ½ litre de capacitat. Barregeu-hi les molles de pa amb la mantega fosa i el julivert restant, assaoneu per sobre. Deixeu-lo al forn 20-30 minuts o fins que les molles es daurin. Serviu-lo amb llesques de pa de barra torrades.

Font: A fuego lento de Joanne Glynn

Referència recepta: 0247 Categoria: 1er Plat Temporada: Tot l’any
Origen: Italia

Comentaris

Entrades populars