BACALLÀ A LA SANTPOLENCA
(Foto: Becky Lawton)
Ingredients per a 4 persones:
500 grams de
bacallà dessalat
1 col d’hivern
400 grams de
patates tipus bufet
1 ou qualitat eco
2 grans d’all
3 fulles de julivert
Oli d’oliva extra
verge
Sal
Elaboració:
Les patates
Peleu-les, i talleu-les a trossos
regulars i coeu-les en aigua mineral amb sal durant 18 minuts. Escorreu-les i
reserveu l’aigua de cocció, que utilitzarem com a brou base per fer la salsa.
Peseu les patates escorregudes i
afegiu-hi el 15 % del seu pes en oli d’oliva. Prepareu un puré rústic
utilitzant una forquilla; és interessant que quedi algun trosset de patata més
sencer. Afineu el punt de sal i reserveu-ho.
La col
Seleccioneu les fulles més tendres i
verdes de la col i rebaixeu-ne el nervi central.
Bulliu-les al punt uns tres minuts
aprox. Reserveu l’aigua de cocció, que utilitzarem com a brou base per fer la
salsa. Reserveu les fulles més boniques i tendres, dues làmines per a cada
comensal. La resta de col, talleu-la a la juliana ( no gaire fina) i
reserveu-la.
El brou base
Barregeu a parts iguals el brou de cocció de les patates amb el brou de
cocció de la col. Aquest serà el brou que utilitzarem per preparar la maionesa
i per coure el bacallà.
El brou de cocció del bacallà
750 grams de brou base, 1 gra
d’all i 3 fulles de julivert i 1 fil d’oli. Barregeu els ingredients i
reserveu-ho.
La maionesa
Prepareu amb una batedora una maionesa amb 200 grams d’oli, l’ou, ½ gra
d’all i sal. Reserveu-la
Finalització i preparació:
Mescleu el puré
rústic de patata amb la juliana de col i emboliqueu cada ració amb dues de les
làmines de col reservades. Col·loqueu-ho en una safata de forn i escalfeu-ho al
forn a 160º C durant 4 minuts.
Mentrestant, el brou
de cocció per al bacallà afegiu-hi en fred els trossos de bacallà i, lentament
i suaument, escalfeu-ho fins que l’aigua de cocció arribi a 37 - 40º de
temperatura. (Atenció: la cocció del bacallà fins als 40º ha de coincidir amb
l’escalfament del paquet de patata i col.)
Col·loqueu els
trossos de bacallà al punt dintre del paquet de patata i col, afegiu-hi un fil
d’oli d’oliva i disposeu-ho de manera elegant en un plat soper calent.
Amaniu-ho per sobre amb la salsa cremosa calenta elaborada triturant la
maionesa amb 500 grams de brou de cocció del bacallà.
Font: Receptes antiaging
gastronomia i ciència de Carme Ruscalleda· Raül Balam · Dr. Manuel Sánchez
Referència
recepta: 0282 Categoria: Plat únic Temporada:
Hivern
Origen:
Catalunya
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada